מגזין הטכניון | סתיו 2021
43 , שהשלים שלושה ד”ר עופר נויפלד תארים רצופים בטכניון וסיים לאחרונה את מחקר הדוקטורט בפקולטה לפיזיקה, התבשר על זכייתו במלגת . המלגה, Schmidt Science Fellows שנוסדה על ידי ונדי ואריק שמידט כדי לטפח את הדור הבא של מנהיגי המדע, תינתן לו על המחקר בעבודת הדוקטורט בטכניון - עבודה שכבר זיכתה אותו במלגת אדמס, בפרס ג’ייקובס ובפרס האגודה הישראלית לפיזיקה לדוקטורנטים מצטיינים. כיום משתלם ד”ר נויפלד לפוסט-דוקטורט במכון מקס פלאנק למבנה ולדינמיקה של החומר בהמבורג, גרמניה, בהנחייתו של פרופ’ אנג’ל דולר, תשמש אותו בתקופת הפוסט- 100,000 רוביו. המלגה, בסך דוקטורט. זכייה מואצת נבחרת הפורמולה של הטכניון זכתה במקום הראשון בתחרות “פורמולה סטודנטים” הארצית הראשונה. התחרות התקיימה בבאר שבע בהשתתפות שלוש אוניברסיטאות. הפקולטה 2013 את נבחרות הטכניון לתחרויות פורמולה מובילה מאז להנדסת מכונות. על ההנחיה האקדמית מופקד פרופ’ ליאוניד טרטקובסקי, .2019-2013 שהחליף את פרופ’ ראובן כץ שהנחה את הפרויקט בשנים השנה התגבשה הקבוצה הטכניונית הגדולה ביותר בתולדות תחרויות סטודנטים ממגוון פקולטות ובראשם 55- פורמולה סטודנטים - יותר מ מואנס עומרי, סטודנט לתואר שני בפקולטה להנדסת מכונות. של האיחוד האירופי העניק EIT Food הארגון את “פרס האימפקט בחדשנות” לפרויקט שמוביל פרופ’ יואב ליבני מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון, בשיתוף עם ״אמאי חלבונים״ והחברות דנונה ופפסיקו. EIT Food Innovation Impact הפרס ניתן על פיתוח תחליף בריאותי לסוכר Award המבוסס על שיפור מושכל של חלבונים מתוקים הנמצאים בפירות טרופיים. שמו של הפרויקט Sugar-Out, Protei-In, Application הוא “ of Microencapsulated Sweet Proteins as .” Sugar Substitutes אמאי חלבונים מייצרת חלבונים באמצעות עיצוב חישובי וייצור באמצעות תסיסה מדייקת. מאחר מסוכר, 11,000-4,000 שחלבונים אלה מתוקים פי אפשר להשתמש בכמויות מזעריות שלהם ולכן הם זולים יותר מסוכר. יתר על כן, הם אינם ) ואינם משפיעים 0 משמינים כלל (ערך גליקמי לרעה על הבריאות או על אוכלוסיית חיידקי המעי (המיקרוביום). הטכנולוגיה הזוכה מבוססת על הוספת מרכיבי מזון ומרכיבים MicroPatching agents טבעיים בשם נוספים לשם התאמת פרופיל טעם החלבון ככל האפשר לטעם של סוכר. השימוש בתחליף הסוכר צפוי להפחית משמעותית את צריכת הסוכר המזיקה לא רק לבריאות האדם - למשל בהשמנת יתר ובהתפתחות הסינדרום המטבולי - אלא גם לקיימות ולאיכות הסביבה, וזאת בשל תהליכי הייצור הידידותיים לסביבה לעומת תעשיית הסוכר והפצתו הפוגעים בה. החוקרים פתרו שורה של אתגרים ובהם שיפור הטעם, היעדר טעמי לוואי, יציבות החלבונים, מחיר תחרותי והיעדר השפעות בריאותיות שליליות. לדברי פרופ’ ליבני, “הזכייה בפרס האימפקט תסייע לנו להתקדם למסחור הטכנולוגיה שלנו וכך לצמצם את צריכת הסוכר בישראל ובעולם כולו.” לדברי ד”ר אילן סמיש, מייסד ומנכ”ל אמאי חלבונים, “פרויקט המו”פ הרב-תחומי בהובלת הטכניון מאפשר לנו לשלב בין טכנולוגיות פורצות דרך ובין מו”פ יישומי של חברות המשקאות והמזון הבין-לאומיות המובילות כדי לפתח מוצר שהצרכנים כל כך מייחלים לו.” מהפקולטה פרופ”ח מיטל כספרי-טורוקר למדע והנדסה של חומרים זכתה בפרס מחקר מקרן ע”ש אלכסנדר גולדברג לשנת תשפ”א. פרס בין-לאומי לפיתוח משותף של הטכניון וחברת אמאי חלבונים על פיתוח תחליף סוכר בריא ולא משמין ממתיקי העתיד מהפקולטה למדע והנדסה של חומרים ד”ר לואי חורי זכה במלגת מעוף מטעם ות״ת/מל״ג למחזור תשפ״ב. מהפקולטה פרופ’ מיכאל גרונאו ו פרופ’ אסא אוירבך לפיזיקה נבחרו לעמיתים של האגודה הישראלית לפיזיקה. פרופ’ יואב ליבני
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==