הקרן לבריאות וסביבה | מזהמים סביבתיים, סוכרת והשמנת יתר | 2013

6 סוכרת לא רק תורשה והשמנה , האוניברסיטה הלאומית קיונגפוק, דרום קוריאה פרופ' דוק הי לי ראיון עם ( Duk-Hee Lee פרופ' דוק הי לי ) רופאה ואפידמיולוגית בבית הספר לרפואה באוניברסיטה הלאומית קיונגפוק, דרום קוריאה. היא חוקרת מובילה בנושא ההשפעות הבריאותיות של חשיפה למינונים נמוכים של מזהמים אורגניים עמידים, והיא מתמקדת בקשר בין חשיפה לחומרים אלה ובין מחלת הסוכרת מסוג 2. בשנת 1102 השתתפה פרופ’ לי במפגש מומחים ראשון מסוגו שקיים המכון הלאומי האמריקני (, מפגש שעסק בחשיפה לכימיקלים סביבתיים, סוכרת NIEHS למדעי בריאות וסביבה ) והשמנת יתר. ; הדוח סקר את CHEM Trust בשנת 2102 הייתה שותפה בכתיבת דוח שפרסם הארגון הבריטי הידע המדעי הקיים על הקשר בין חשיפה למזהמים סביבתיים ובין מחלת הסוכרת והשמנת יתר. מ ה הוביל אותך לחקור את הקשר בין מזהמים סביבתיים ובין סוכרת והשמנת יתר? באמצע העשור הקודם עסקתי במחקר שניסה להסביר ממצאים אפידמיולוגיים לא ברורים על , (Gamma Glutamyltransferase) GGT סרום אחד מהאנזימים הנפוצים בכבד. גיליתי שערכים שנחשבים תקינים ניבאו את GGT של סרום הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2 בקרב האוכלוסייה הכללית, ואילו השמנת יתר ניבאה זאת ניבוי חלקי בלבד. הסקתי מכך שמשהו שקשור לאינדוקציה גורם להתפתחות סוכרת GGT הפיזיולוגית של מסוג 2 ולא השמנת היתר עצמה. בתום מחקר שארך כמה שנים העליתי את ההשערה שערכי סרום , גם בטווח נורמלי, עשויים להוות סמן ביולוגי GGT ( של חשיפה לכימיקלים שעוברים biomarker ) (. מכאן Glutathione מטבוליזם על-ידי גלוטתיון ) ובין סוכרת מסוג 2 GGT נובע שהקשר בין סרום עשוי להיות מוסבר על-ידי מזהמים אורגניים עמידים .( persistent organic pollutants – POPs ) כיום ההשערה הרווחת היא ששינויים באורח החיים המאופיינים בצריכת קלוריות עודפת ובמחסור בפעילות גופנית מובילים להשמנת יתר, לתנגודת לאינסולין ולסוכרת. אבל לאחרונה התפרסמו ראיות משכנעות לקשר בין כימיקלים סביבתיים להשמנת יתר, לתנגודת לאינסולין ולסוכרת מסוג 2. , POPs במחקריי אני מתמקדת בהשפעה של מאחר שיש ראיות ברורות להשפעתם על בני אדם. מהם הקשרים שאת מוצאת בין חשיפה ובין סוכרת והשמנת יתר? POPs ל במחקר רוחב בקרב האוכלוסייה הכללית בארצות ובין POPs הברית מצאנו קשר חזק בין חשיפה ל- שכיחות סוכרת מסוג 2. לאחר שהבאנו בחשבון גורמי סיכון אחרים למחלה, מצאנו שבקרב אנשים מסוג כלורינים POPs עם רמות ריכוז מדידות של שכיחות הסוכרת מסוג 2 הייתה גדולה יותר - פי 51 עד 04 - מבקרב אנשים עם רמות לא מדידות . הקשר היה מובהק יותר בקרב אנשים POPs של מסוג חומרי POPs הסובלים מהשמנת יתר. ל- היה קשר POPs הדברה אורגנוכלורינים ותרכובות מובהק יותר לסוכרת מסוג 2. אחד הממצאים המפתיעים היה שבקרב אנשים עם , השמנת יתר לא POPs ריכוזים נמוכים מאוד של הייתה קשורה לסוכרת. יתרה מזאת: בקרב אנשים אלו סוכרת מסוג 2 הייתה נדירה. הקשר הזה הזכיר . במחקרי GGT את המצב שתיארתי בנוגע לסרום POPs המשך מצאנו גם מתאם חזק בין ריכוזי בדם ובין תפקודים מטבוליים לקויים - מתאם שכיח בקרב אנשים המפתחים סוכרת מסוג 2. ממצאים אלו אושרו לאחרונה בכמה מחקרים פרוספקטיביים, אם כי חשוב לציין שנבדקו סוגי שונים והעקומות של מנה-תגובה לא היו POPs זהות בכל המחקרים. POPs כיצד את מבצעת הערכה של חשיפה ל באוכלוסיות שאת חוקרת? האם העובדה שהחשיפה התרחשה לפני מספר רב של שנים יוצרת קושי בהערכה? מצטברים בעיקר ברקמות שומן, אך הם POPs משוחררים ברציפות מרקמת השומן למחזור הדם. יש ברקמת השומן POPs מתאם מובהק בין ריכוזים של לריכוזם בדם. בשל מחצית חיים ארוכה שנעה בין כמה בדם POPs שנים לכמה עשורים, ריכוזים עכשוויים של משקפים את דפוס החשיפה הכרונית לכימיקלים אלו. ? POPs מהם מקורות החשיפה העיקריים ל , אבל הסוג הבעייתי POPs ישנם סוגים אחדים של ביותר הוא אורגנוכלורינים. אף שחומרים אלה נאסרו לשימוש לפני עשרות שנים ברוב המדינות, האוכלוסייה ממשיכה להיות חשופה להם באמצעות צריכת מזון, מאחר שהכימיקלים האלה זיהמו את שרשרת בפירוק כימי POPs המזון העולמית. עמידותם של ומטבולי יכולה להוביל, בתהליך של ביו-מגניפיקציה (, לריכוזים גבוהים בהרבה ביחס biomagnification ) לסביבה בקרב טורפים עליונים העומדים בראששרשרת המזון. לכן צריכת מזונות מן החי, מזונות עשירים בשומן, היא מקור החשיפה העיקרי לאורגנוכלורינים. השתתפת בכתיבת דוח שפורסם בשנת 2102, שסקר את כל הראיות הזמינות לקשר בין חשיפה לכימיקלים ובין הסיכון לחלות בסוכרת ובהשמנת יתר. כמה חזקות הראיות שיש בידינו כיום? בניסויי מעבדה נמצאו ראיות משכנעות לקשר בין כימיקלים מלאכותיים ובין השמנת יתר. אף שיש גם

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==