הקרן לבריאות וסביבה | מזהמים סביבתיים, סוכרת והשמנת יתר | 2013
א ורגניזמים חיים בנויים מתרכובות אורגניות המכילות פחמן ומימן ורכיבים אחרים - תרכובות המתפרקות בקלות יחסית. לעומת זאת, בני אדם יוצרים תרכובות אורגניות מכימיקלים עמידים מאוד שאינם מתפרקים בקלות. על כן הם נותרים בסביבה ומזהמים אותה במשך זמן רב, לעתים עשרות שנים. ברשימת המזהמים האורגניים העמידים כלולים (, תוצרי לוואי DDT סוגים של חומרי הדברה )למשל ( ומזהמים הנוצרים עקב PCBs תעשייתיים )למשל בעירת עצים וחומרים תעשייתיים )למשל דיוקסינים(. persistent organic המזהמים האורגניים העמידים ) ( מתפזרים במרחב ומצטברים ברקמות pollutants (. ידוע bioaccumulation שומן של יצורים חיים ) כי הם מזיקים בעיקר לבריאותם של בני אדם ובעלי חיים העומדים בקצה שרשרת המזון בשל תהליך (: ריכוז biomagnification הביומגניפיקציה ) המזהמים העמידים גדל ככל שמתקדמים בשרשרת. מחקר מסוף שנות התשעים של המאה הקודמת של איילי הצפון בטריטוריות PCBs מצא שרמות ה- הצפוניות-מערביות של קנדה היו גבוהות פי עשרה שנמצא PCBs מאלו שנמצאו בעשב שליחכו. ריכוז ה- בזאבים שניזונו מהאיילים היה כמעט פי 06 מזה שנמצא בעשב. מזהמים אורגניים עמידים נמצאים היום בחלקים נרחבים של כדור הארץ, גם במרחק אלפי קילומטרים ממרכזי השימוש העיקריים בהם. בשל ההצטברות הביולוגית, עיקר החשיפה של בני אדם למזהמים אורגניים עמידים מתרחשת דרך מזון, בעיקר מזון עשיר בשומן בעלי חיים )בשר, דגים, חלב(. מקורות אחרים לזיהום המזון הם האוויר, המים, הקרקע וחומרי הדברה. חשיפה עלולה להתרחש גם דרך העור או בנשימה. מזהמים אורגניים עמידים יכולים לעבור גם דרך השליה ודרך חלב אם. חשיפה למזהמים אורגניים עמידים נקשרת לסרטן, לאלרגיות וכן לנזק למערכת העצבים, למערכת הרבייה ולמערכת החיסונית. בשנים האחרונות נבדק הקשר פת השמנת היתר ֵ בין חשיפה למזהמים האלה ובין מג ומחלת הסוכרת מסוג 2. כיצד משפיעה החשיפה למזהמים אורגניים עמידים על בריאותנו? מחקרים קושרים בין חשיפה למזהמים אורגניים עמידים ובין מחלות ואנומליות בקרב בעלי חיים שונים. למשל, חשיפת חולדות לריכוזים גבוהים גרמה לירידה בפוריות, בספירת PCBs יחסית של הזרע ובמספר הגורים בכל המלטה. השפעות שליליות נמצאו גםאצל גורות נקבותשינקו מחולדות . מחקר בחולדות מצא PCBs שנחשפו לתערובת של שחשיפה תוך רחמית של דור ראשון לדיוקסינים מביאה להשפעות אפיגנטיות אף בדור השלישי. אלה התבטאו, בין השאר, בשחלות פוליציסטיות ובמחלות כליה. בשנים האחרונות נחקר גם הקשר בין חשיפה ובין השמנת יתר וסוכרת מסוג 2. מחקר PCBs ל- בעכברים, שתוצאותיו התפרסמו בתחילת 3102, מצא ובין פגיעה של PCBs קשר בין חשיפה לסוג מסוים של ממש בסבילות לגלוקוז ולאינסולין. מחקרים אפידמיולוגיים מצאו קשר בין חשיפה של בני אדם למזהמים אורגניים עמידים, גם במינונים נמוכים, ובין בעיות פוריות, התפתחות והתנהגות, בעיות נוירולוגיות, אנדוקריניות ואימונולוגיות. משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה בארצות הברית ( קבעו, IARC והסוכנות הבין-לאומית לחקר הסרטן ) הם PCBs ו- DDT בדרגות שונות של סבירות, כי חומרים מסרטנים לבני אדם. החשיפה למזהמים אורגניים עמידים משפיעה גם על תוצאי לידה. מחקר שנערך בארצות הברית הראה שחשיפה של נשים הרות בשנות השישים של המאה הקודמת הובילה DDT ל- ללידות מוקדמות וללידת תינוקות שמשקלם נמוך. בחזית אחרת של המחקר הולכות ומצטברות עדויות לקשר בין חשיפה למזהמים אורגניים עמידים, גם במינונים נמוכים, ובין סוכרת מסוג 2 והשמנת יתר. מטא-אנליזה של מחקרים אפידמיולוגיים שערכה התכנית הטוקסיקולוגית הלאומית בארצות הברית ( מצאה קשר חיובי בין כמה מהמזהמים NTP ) האורגניים העמידים - בעיקר תרכובות אורגנוכלורין ודיוקסינים - ובין סוכרת מסוג 2. ביסוס קשר סיבתי בין חשיפה למזהמים אורגניים עמידים לבין מחלה הוא אתגר מורכב: ראשית, קשה לאמוד את כמות המזהם שכל אדם נחשף לה; שנית, בדרך כלל יש חשיפה לתערובת של מזהמים ולא למזהם אחד; שלישית, יכולות לעבור שנים רבות בין החשיפה לבין הופעתן של מחלות; ולבסוף - ההשפעה עלולה להיות גם רב-דורית. מזהמים אורגניים עמידים בישראל יש מידע מועט על חשיפה למזהמים עמידים בישראל. סקר ניטור ביולוגי שנערך לאחרונה בדק נוכחות של מזהמים אורגניים עמידים בחלב אם. בדגימות חלב אם שנאספו מ-25 יולדות נמצאו ריכוזים ניתנים לאיתור . Chlordanes ו- DDT , PCBs של תרכובות כגון הריכוזים דומים לאלה שדווחו באירופה או נמוכים מהם, ובהשוואה לסקר משנת 5891 הם מעידים על ירידה ניכרת בריכוז המזהמים בחלב אם. סקר אחר שערך לאחרונה מינהל המזון הארצי דמויי PCBs בדק נוכחות של דיוקסינים ותרכובות ( במזון. ב-%32 מהדגימות DL-PCBs דיוקסינים ) שנבדקו רמת סך כל הדיוקסינים, הפורנים הייתה מתחת לסף הזיהוי, DL-PCBs וה- . 1pg/g fat וב-%56 הייתה הרמה נמוכה מ- בעוף ומוצריו )בשר עוף לסוגיו, כבד עוף וביצים( DL-PCBs רמת סך כל הדיוקסינים, הפורנים וה- הייתה גבוהה מבקטגוריות מזון אחרות שנבדקו )מוצרי חלב שונים, בשר בקר, דגים(. חריגות נמצאו בדגימות ביצים. למרות זאת, הדוח קובע שחלה ירידה של ממש ברמת הדיוקסינים במזון. 8 , הקרן לבריאות וסביבה ד"ר נעמי מנדל לוי מקורות רשימת המקורות המלאה באתר הקרן, ”עלון בריאות הסביבה”. (1) Lee, D.H. (2010). Low dose of some persistent organic pollutants predicts type 2 diabetes: A nested case-control study. Environmental Health Perspectives, 118(9) , 1235-1242. (2) Manikkam, M. (2012). Dioxin (TCDD) induces epigenetic transgenerational inheritance of adult onset disease and sperm epimutations. PLoS ONE 9 (7) , Special section, 1. (3) Taylor, K.W. (2013). Evaluation of the association between persistent organic pollutants (POPs) and diabetes in epidemiological studies: A national toxicology program workshop review. Environmental Health Perspectives, 121(7) , 774-783. סיכום סקר דיאוקסינים ותרכובות )4( ורסנו, ר‘ ועמיתים )3102(. . שרותי בריאות דמויי דיאוקסינים במזון בישראל 3102 PCBs הציבור, שרות המזון הארצי, משרד הבריאות. ריכוז המזהמים העמידים גדל ככל שמתקדמים בשרשרת המזון. החומרים שאינם מתפרקים
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==