פעילות פנאי ותעסוקה לזקנים | יובל נוה, מרגריטה רחנאייב

14 מדריך והנחיות תעסוקה 4 4 . במידה שהמטופל לוקה בליקוי בשדה הראייה (המיאנופסיה), יש להתייעץ עם גורם רפואי ופרה-רפואי, לשם קבלת הנחיות לאופן היעיל ביותר לסיפוק תעסוקה למטופל, כך שתתאפשר לו השתתפות מרבית. השמיעה חוש השמיעה מאפשר להבחין בין צלילים שונים באופן מדויק. כמו כן, הוא מאפשר לזהות את כיוונו ועוצמתו של מקור הצליל. פגיעה בשמיעה בגיל המבוגר: חוש השמיעה נפגע כתוצאה מנוקשות איברי החישה ועור התוף. עקב כך, יש גם הפחתה בזיהוי צלילים מסוימים, הגורמת לאדם הנאה מופחתת מהאזנה למוזיקה, ואף מפחיתה או גורמת לאיבוד ההנאה שביציאה מן הבית לתיאטרון ולקונצרטים. ההתאמה הנדרשת: 1 1 . יש לוודא שבחדר בו מתקיימת הפעילות אין רעשי רקע. 2 2 . יש לוודא שהמטופל מרכיב מכשיר שמיעה המתאים לצורכיו. 3 3 . יש לוודא שהחדר שקט בעת שמדריכת התעסוקה או אחד מהמטופלים מדברים. 4 4 . על המדריכה לדבר באופן ברור: בקול רם ובקצב שאינו מונוטוני ואינו מהיר מדי, כך שיתאפשר למטופל לקרוא את שפתיה במידה שאינו שומע. טעם וריח באמצעות איברי חישה בלשון, מאפשר לנו חוש הטעם לחוש בטעמים: מתוק, מר, חמוץ ומלוח. יש הטוענים, שלחוש הטעם יש בסיס לחיי חברה החל מגיל הינקות. התינוק יוצר קשר עם אימו באמצעות יניקה. ככל שגדל הילד, גדל גם מגוון המזונות והטעמים בהם הוא מתנסה. אנו משתמשים בארוחה לחיזוק ולמניעה מבידוד ומבדידות: באמצעות ארוחות משפחתיות, ארוחות עם חברים, ארוחות עסקיות, ואף ארוחה אינטימית. חוש הריח הינו חלק בלתי נפרד מחוש הטעם, ומבוסס על הרחת כימיקלים באוויר הנקלטים על ידי איברי חישה באף. פגיעה בחוש הטעם והריח בגיל המבוגר: פגיעה נוספת הינה בחושי הטעם והריח, העלולים לגרום לתת-תזונה כתוצאה מחוסר תיאבון. הפגיעה בחוש הטעם נגרמת כתוצאה מהפחתה ברוק ופגיעה במידת האבחנה במתיקות, בחמיצות ובמליחות. ירידה בחוש הריח תורמת אף היא את חלקה לחוסר התיאבון. ההתאמה הנדרשת: 1 1 . יש לוודא שטיפת ידי המטופלים לפני הפעילות. 2 2 . יש לוודא רחיצת פירות וירקות בסבון לפני האכילה. 3 3 . יש לוודא לפני פעילות מי מהמשתתפים חולה בסוכרת. במידה שקיימים חולים כאלה, יש להימנע מפירות יבשים, ממיץ מתוק, מדבש, מריבות, מחלווה, מעוגות ומממתקים. בכל מקרה, חובה להתייעץ עם דיאטנית או עם הצוות הרפואי. 4 4 . יש לוודא שאין למטופלים בעיות בליעה. יש לוודא מול קלינאית תקשורת או גורם רפואי מהו המרקם הרצוי (רגיל, רך טחון, שתייה רגילה או שתייה עם מסמיך). 5 5 . יש לוודא שהמטופל אינו סובל מאלרגיה לדברי מזון מסוימים. במידה שכן, יש לנהוג בהתאם. התפוח נחשב למזון לא אלרגני - לכן, רסק תפוחי עץ הוא אחד המזונות המומלצים. 6 6 . יש לוודא שהמטופל אינו אלרגי לריחות מסוימים. יש להימנע מגירוי מסוג זה במידה שקיימת אלרגיה.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==