הנדסת מים

49 מגזין המים הישראלי הנדסת מים השימוש במים מותפלים מוריד את ריכוזי המגנזיום במים המשמשים לשתייה ולהשקייה. לכך יש השלכות על התפתחות גידולים כמו עגבניות וגם השלכות בריאותיות. מחקר שנערך במנהל המחקר החקלאי ובשירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות (שה“מ) בדק את ההשפעות של ירידה במגנזיום על עגבניות חשיבות המגנזיום לקיום והתפתחות צמחים ) ממלא תפקיד חשוב בהזנת הצמח ונמצא במרכז Mg המגנזיום (מגניון, מולקולת הכלורופיל (הפיגמנט הירוק הדרוש לפוטוסינתיזה) המעניקה לצמחים את צבעם הירוק. בנוסף, למגנזיום עוד מגוון תפקידים חשובים בחילוף החומרים של הצמח ובהם סינתזה של חלבון, סינתזה והפעלה של ) ובחלוקת מאזן הפחמימות בחלקי הצמח ATP תרכובת האנרגיה בתא ( השונים. המגנזיום מתנייד בקלות בצמח והוא יוכל לנוע בו באופן חופשי. מחסור במגנזיום הוא הפרעה תזונתית שכיחה בעגבניות. התופעה נפוצה בסתיו ובחורף כאשר טמפרטורות הקרקע יורדות באופן ניכר, בעיקר באזורים שבהם רמת המגנזיום במים נמוכה. קליטתו של המגנזיום מושפעת משמעותית מנוכחות קטיונים אחרים, כמו אשלגן, אמון וסידן. בדרך כלל, אם המחסור אינו משמעותי מאד, הצימוח גודל העלה וייצור הפרי אינם נפגעים. הקרקעות הכבדות (החרסיתיות) בארץ מכילות מגנזיום המשמש כמקור אספקה איטי לתמיסת הקרקע. בעבר, כשמקורות מי השתייה העיקריים היו המחסור במגנזיום בעגבניות והקשר להתפלת מים שולי גנץ וד״ר מולי זקס, שה״מ, ד״ר אורי ירמיהו, מנהל המחקר החקלאי, גילת

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==