שביעי

05.10.18324 גיליון שביעי | 20 21 | 05.10.18 | כ"ו בתשרי תשע"ט | 324 גיליון שביעי אחיזה זריזה שתאפשר להם להתמו ו דד עם החום. זה לוקח קצת זמן, אבל בסוף כולם יוצאים עם שלל הביתה. החלות מעולות, ללא ספק, אבל אולי זה דווקא האתגר שגורם לאנשים לח ו זור לכאן שוב ושוב". גפן אינו לבד. באחד ממסעותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לחו"ל, הוא זכה לליווי מהפמליה הקבועה וגם מערימת חלות מבני ברק. אבל את הבעלים והמנהל של המאפייה, חזקי כהן, זה פחות מרגש. לדבריו, “ההנאה שלי היא כשהחלה עולה בכל שבת על שולחנם של האדמו"רים מוויז'ניץ". ), חסיד ויז'ניץ המתגורר 54( כהן בבני ברק, מקפיד לשמור על צני ו עות ואף מסרב להצטלם במסגרת הכתבה. הוא מציג דגמים שונים של חלות שנאפו אצלו - מלחם הפנים של בית המקדש, דרך חלה באורך ארבעה מטרים בחתונת בנו של אחד האדמו"רים ועד דגם של ישי ו בת ויז'ניץ. “הבעיה בחלות הללו היא שהן כל כך מיוחדות, עד שאיש אינו מעז לקחת את הצעד הראשון ולא ו כול מהן ביס, אז הן נשארות שלמות בסוף האירוע", הוא צוחק. רק ג'וב אחד הוא סירב לקבל על עצמו. “כשהאפיפיור הגיע לישראל, ביקשו ממני להכין לו חלה בצורת דג, שלפי האמונה הנוצרית קשורה לישו. את זה כבר לא יכולתי לעשות". אין שלט, אין דלת התנאים הפיזיים במאפיית ויז'ניץ רחוקים מלהמחיש את האטרקציה. מלכתחילה, המאפייה עצמה לא הייתה מיועדת למכירה לקהל הרחב. נקודת התשלום נמצאת בבודקה קטן, אין ברחבה מאוורר וב ו וודאי שלא מזגן, וגם לא שלט מאיר עיניים שיקדם את פני הבאים. שלט? אפילו דלת אין במאפייה. הלחמנייה הזולה ביותר עולה שני שקלים, ומ ו ק � ש 100 חיר חלה יכול להאמיר עד לים. והכל במזומן. גם מכשיר לסליקת אשראי אין שם. “אבל המראה הזה, והתנאים הבלתי רגילים, זה בדיוק מה שקוסם במא ו פייה הזאת", מסביר הזמר המצליח מושיק עפיה, מהלקוחות הקבועים בוויז'ניץ. “אתה רואה מול העי ו ניים את כל התנורים, את העגלות עם החלות שיוצאות לוהטות ואיך כולם מיד מתנפלים עליהן. זה חלק מהחוויה". כמו בטקס קבוע, עפיה לא מוותר על החלה כחלק מסעודת השבת שלו, “ועדיף שיהיה בצידה דג חריף", הוא מבהיר. גם ראשת האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, מבקרת מפעם לפעם בסמטת שמשון הגיבור. “בעלי, נפתלי, הביא הביתה חלה לאחת מארוחות שבת, ומאז התמכרתי. לצערי, עצרתי שם כמה פעמים בדרך לבית החולים תל השומר, כשהלכתי לבקר את אחי ואת אחת מחברותיי הטובות ששכבו על ערש דווי, והבאתי להם חלה. כשהג ו עתי למאפייה בפעם הראשונה, הש ו מועה עפה במהירות... יום אחד, שכן דאג לדווח לחמי שכלתו קנתה הרגע חלה לשבת. עולם קטן. אגב, היו מקרים שבהם קנינו את החלות הללו בחנויות שאינן המאפייה עצמה, אבל את הטעם לא היה אפשר להשוות". "אחי ואני מתחרים, אבל ממש לא יריבים. הפרנסה באה משמיים, כך שאנחנו לא לוקחים שום דבר זה מזה. כשאני מתארח אצלו בשבת הוא דואג להביא חלת הצבי, אבל האחים האחרים ואני אוכלים בבית רק ויז'ניץ" אותה טכניקה .1950- ואותן כוויות מ העבודה בוויז'ניץ "זה כל הקסם". עפיה מדווח על השלל באינסטגרם צילומים: ארן חן, צילום מסך צילומים: לירון מולדובן השבוע הסתיימה תקופת החגים, ובעוד רוב אזרחי המדינה נאלצים להתרגל מחדש לשגרת עבודה מלאה, עבור כהן והאופים מדובר בירי ו דת מתח. על פי השמועה, לא פחות טונות וחצי של קמח סופקו 11- מ למאפייה בשלהי חודש אלול. “בחגים אנחנו מכינים חלות עגולות ולא קלו ו עות, שההכנה שלהן פשוטה ומהירה יותר, אבל העומס עצום, ובכל שנה מחדש קשה לעמוד בו", הוא גורס. “את עיקר הסחורה אנחנו מעבירים לאולמות ולישיבות במגזר החרדי, וביקשנו מהם לקחת את החלות כמה ימים מוקדם יותר ולהקפיא אותן". כור ההיתוך סבו ואביו המנוחים של כהן פתחו את בית העסק המפורסם בתחילת שנות ו � של המאה הק 50 -ה דמת בשיכון ויז'ניץ 30 בבני ברק. לפני שנים חלה האב, יהודה כהן ז"ל, והמאפייה נסגרה, אבל בנו תפס פיקוד ופתח אותה במי ו קום חדש בתוך חודשים ספו ו רים. מאז הוא שם. חזקי נהנה מכור ההיתוך שנוצר לו בין הידיים. “יפה לראות אנשים מכל המגזרים נפגשים פה, ולצערי זה דבר נדיר, כי אין תקשורת בחברה שלנו", הוא אומר. “בסופו של דבר זו רק מא ו פייה, אבל אני באמת מרגיש שאנחנו מצליחים לקרב כאן לבבות. מצחיק שחילונים שואלים אותי תמיד אם אני חוזר בתשובה, כי אני מקבל את פניהם בחיוך. זה לא צריך להיות ככה". עפיה: “אני יהודי מאמין, כך שתמיד הסתכלתי על הציבור החר ו די בהערצה, אז אני לא יכול להגיד שההסתכלות שלי השתנתה בעקבות המפגשים במאפייה. מה שמפליא אותי זה שחרדים רבים מזהים אותי, בכל פעם שאני מגיע למאפייה, ומ ו בקשים ממני להצטלם". גם המשפחתולוגיה לא פוסחת על המתכון לאפיית חלות ויז'ניץ חזקי כהן מנדב את המרשם הסודי לאפיית חלות ויז'ניץ, והוא לא חושש מריגול תעשייתי או מהעתקות. “אנחנו עובדים עם אותם , ודפוס העבודה נותר כשהיה. 1950- מיקסרים ותנורים של פעם, מ יש לנו את הציוד והטכניקות הייחודיים לנו, כך שזה אף פעם לא ייצא אותו דבר כמו אצלנו במאפייה". לפני הכל, חשוב לכהן להבהיר, “החלה לא עוברת דרך מקרר, וההתפחה טבעית ולחה מאוד. אנחנו ממעטים להשתמש במשפרי אפייה למיניהם, שמאריכים את חיי המדף של החלה, אבל מקצרים את הטעם שלה". מצרכים ק"ג קמח 3 ליטר מים 1.5 גרם סוכר 400 גרם מלח 50 גרם שמרים 90 גרם מרגרינה 90 גרם אבקת שיפור אפייה 25 אופן ההכנה . מערבבים את כל המצרכים ומעבירים לתפיחה. 1 . אחרי שהבצק תופח, שמים אותו לשקילה - 2 ואז יש להתפיחו מחדש. . מחלקים את הבצק לרצועות ואז קולעים אותן. 3 . מעבירים לתפיחה שלישית במקום לח. 4 . אופים כחצי שעה בתנור שחומם מראש 5 מעלות. 180- ל ויז'ניץ. במרחק אווירי של כמה מאות מטרים, ברחוב השומר שנחשב לאחד העורקים העמוסים בבני ברק, נמ ו צאת מאפיית הצבי - ורבים תהו על הדמיון המדהים שבין החלות בשתי המאפיות. “החלות שונות", מתעקש כהן, אבל הדמיון קיים ואינו מקרי. לבעלי מאפיית הצבי קוראים צבי כהן, והוא האח של חזקי. בתחילה הוא עבד במאפיית ויז'ניץ תחת אחיו המ ו בוגר ממנו - ואז החליט לפתוח עסק משלו. צבי החליט לתפוס נישה מעט שונה והוא לא מתמקד רק בחלות, אלא גם בעוגות, עוגיות ושאר אפיות. כלפי חוץ לא ניכרים סימני מתי ו חות. “אנחנו מתחרים, אבל ממש לא יריבים", מספר כהן, “אנחנו מאמינים שהפרנסה באה משמיים, כך שהוא לא לוקח שום דבר ממני ואני לא לוקח ממנו. באחת השבתות פרצה שריפה אצלו במאפייה, ואחרי ההבדלה הבא ו תי לו מטגנות ובצקים. כשאני מתארח אצלו בשבת או בחג הוא דואג להביא חלת הצבי, אבל האחים האחרים ואני • אוכלים בבית רק ויז'ניץ". “בסופו של דבר זו רק מאפייה, אבל אני באמת מרגיש שאנחנו מצליחים לקרב כאן לבבות. מצחיק שחילונים שואלים אותי תמיד אם אני חוזר בתשובה, כי אני מקבל את פניהם בחיוך. זה לא צריך להיות ככה" צילום: פנחס בוטראשוילי צילומים: לירון מולדובן, שאטרסטוק ח"כ לבני בסלפי עם לקוח נוסף במאפייה

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==