שביעי
05.08.22 | ח' באב תשפ"ב | 499 גיליון שביעי | 16 דביר עמר י הד ו ת בשר מתורבת: בשרי או פרווה? הוא נוצר מתא של בהמה, ודומה במראהו ובטעמו לבשר, אך מה • יהיה מעמדו וכיצד הציבור הדתי יתמודד עם כניסתו לשוק? הטרנד הקולינרי המתפתח מעורר מחלוקת בנושאי הכשרות כיומ ניתנ לייצר בשר בתנאי מעבדה המבו ת על לקיחת תאימ בלבד מבהמה. בשר זה זהה במר כיביו המולקולריימ ובטעמ שלו לבשר הרגיל. חברות בישראל ובעולמ עמלות על טארטאפימ בתחומ, ורק לאחרונה התבשרנו כי מדינת ישראל תשקיע מיליונימ בפיתוח ומחקר. עמ זאת, עולה השאלה מה מעמדו ההלכתי של התא? האמ מדובר באוכל שנחשב בשרי או פרווה? "החומר המדובר הוא תא זעיר שלא ניתנ לראותו בעיני אדמ", מ ביר הד"ר לאפיגנטיקה חי זמור. "הדרכימ המרכזיות הנ לקיחת תא משריר מבהמה חיה או שחוטה, או מביצית מופרית של עובר שלא התפתח לבהמה. השלב השני הוא הבאת התא למעבדה: התא מונח במשטח תרבית עמ חו מרימ שונימ ומתפתח, והשלב השלישי הוא ייצור. אפשר לעשות זאת באמצעות מדפ ת תלת ממדית של החומרימ השונימ". ומה ההלכה אומרת על הבשר המעובד מתוכ תא בלבד? "יש יצורימ בטבע שהמ חד תאימ, דוגמת ה נ דלית או חיידקי היוגורט, ונראה כי קיימת ה כמה גו רפת בפ יקה שהמ אינמ בעלי חיימ ואינמ במעמד החי בעינ התורה", אומר הרב ישי שכטר, ראש בתי המדרש מעמותת 'חי בהמ', שעו ק בנושא בשנימ האחרונות. "נראה כי ה יבה לככ היא כי בתור ברייה שלמה המ אינמ נראימ לעינ. בניגוד אליהמ, התא הינו חלק מייצור רב תאי, אשר במצב הטבעי 'הרגיל' שלו הוא חיה שלמה ומפותחת, אשר ודאי נראית לעינ האדמ. הוראות התורה והמצוות התייח ו לבעל חיימ עמ מערכת מפותחת של איברימ, הנראה לעינ האדמ. ייחודיותו וחידושו של תא מזערי המ שבמשטח התרבית הוא 'מפרק את האוכל', מתרבה ומתחלק כמו בגופ החיה עצמה. לאור כל אלו, לעניות דעתי הוא ישווה במשקלו ההלכתי אל המקור שבא ממנו בעבר - הבהמה, ועתיד להתפתח אליו בע תיד כאיבר בפני עצמו. טענה זו נמצאת במחלוקת גדו לה בקרב הפו קימ". יש להיזהר מפני מראית עין הרב שכטר מבאר כי ישנה הקלה לגבי תא שנל קח מביצית. "כאנ התא נלקח ממקומ שלא התפתח עוד לבהמה. במאמר שכתב לאחרונה הרב אברהמ תיו ובנייר עמדה שעליו חתמו רבנימ שונימ נאמר כי אינ הכרעה לגבי תא שנלקח מבהמה, אכ לגבי תא מביצית יש להחשיבו כפרווה לכל דבר". כיצד יתמודדו גופי הכשרות עמ הבשר המתורבת כאשר הוא ישווק בצורה מ חרית? "שאלה טובה. גופי הכשרות השונימ בכלל, והרבנות הראשית בפרט, יצטרכו בתחילה לנקוט עמדה במח לוקת הפו קימ, אכ גמ להיות חלק בהבנה ושותפות להליכ הייצור המ חרי. ישננ דרכימ שונות לייצר את הבשר באופנ שיותאמ לשומרי הכשרות, גמ לדעות המחמירות". בשיחה עמ 'שביעי' אומר הרב אהרונ בוטבול, ראש בית ההוראה 'יביע אומר', חתנו של הרב עובדיה יו פ ומגדולי הפו קימ ה פרדימ כיומ, כי הדבר "מותר, אינ בזה בשר וחלב, אכ צריכ להיזהר מאוד משומ מראית עינ, כמו שא ור לפי השולחנ ערוכ לאכול חלב שקדימ • עמ בשר. אבל בלי זה, אינ בעיה". ייצור בשר בתנאי מעבדה גופי הכשרות השונים בכלל והרבנות הראשית בפרט יצטרכו כמובן בתחילה לנקוט עמדה במחלוקת הפוסקים, אך גם להיות חלק בהבנה ושותפות להליך הייצור המסחרי הרב שכטר צילום: עמותת חי בהם shutterstock צילום:
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==