שביעי

37 | 27.01.23 | ה' בשבט תשפ"ג | 523 גיליון אולי אי אפשר להתייח אליהמ כאל אוכל. לכנ, אפשר לומר שהבשר המ תורבת ה ופי שגדל מהמ הוא כשר, גמ אמ תאי המקור שלו הגיעו ממקור לא כשר. "לעומת זאת, מאחר שהבשר ה ופי נוצר ישירות מאותמ תאי מקור קט נטנימ, הרי שאפשר לראות את תאי המקור כמתרבימ באופנ זהה למקור. ייתכנ גמ שהזהות הגנטית נשארת מחוברת למקור. האמ יעלה על הדעת של מישהו לאכול בשר אדמ )מתו רבת( ולומר שזה ב דר כי זה נוצר מתאימ בלתי נראימ?". בפועל יש מחלוקת בנושא. לצד רבנימ ופו קימ כמו הרב אשר ויי והרב יעקב אריאל שרואימ בבשר המתורבת בשר לכל דבר, יש כאלו דוגמת הרב דב ליאור והרב שלמה אבינר, ולאחרונה גמ הרב לאו, שרואימ בו מעינ בשר צמחי מנ החי שאינו בשרי. פרווה עם כוכבית בשנימ האחרונות הפכה ישראל למעצמה בתחומ הבשר המתורבת, עמ חברות חלוציות שגיי ו מאות מי ליוני דולרימ למחקר, פיתוח וייצור תעשייתי, ובהנ גמ 'אלפ פארמ ', שביקור במפעל שלה ברחובות הוא שהביא את הרב לאו לקבוע שהב שר המיוצר בה מתאי גזע עובריימ, שנשטפו מרחמ בהמות כשרות, הוא כשר פרווה. "ככל שהבשר המתורבת יוגדר וישוּוק כ'מוצר צמחי הקרוב ביותר לבשר'", פ ק הרב לאו כשהוא מתב על מ מכ עמדה שיצא מבית מד רשו של הרב רימונ, "הרי בכפופ לככ שיהיה פיקוח שתאי הגזע אכנ יופקו ח וות הדעת ההלכתית שפיר מ הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו, ולפיה בשר מתורבת עשוי להיחשב פרווה, עו ררה ערה תקשורתית. לא מנ הנמנע שהיא גמ תשפיע על הרגלי הכשרות של כל אחד ואחת מאיתנו )גמ על אלו שלא קראו את הפ ק המשתרע עמודימ(; אבל אמ תהיתמ, 12 על פני מאכלימ המערבימ בשר בחלב לא עומדימ להפוכ למיינ טרימ, לפחות לא למיינ טרימ הלכתי. תופעת גידול הבשר במעבדה נול שנימ, כש 90- דה כבר לפני יותר מ מדינאימ ומדענימ שאלו את עצממ למה לגדל פרה שלמה - אמ אפשר לגדל רק טייקימ משובחימ. אלא שרק בשנימ האחרונות קרמ הרעיונ הגולמי עור וגידימ והפכ למוצר שב עתיד הנראה לעינ נוכל לקנות בכל ופר שכונתי. יש שיטות שונות לייצור בשר מתורבת, שמבחינה ביולוגית עשוי להיות זהה לחלוטינ לבשר אמיתי, וכולנ מערבות שני דברימ: תאימ זעירימ המכונימ תאי גזע, ומכלי ענק המכונימ ביו-ראקטורימ, שבתוכמ גדלימ התאימ והופכימ לנתח ע י י שאפשר לצלות על האש. באותמ תאימ ראשוניימ מתחיל הדיונ ההלכתי בכשרות של הנתח ה ופי, כפי שמ ביר הרב יו פ צבי רימונ, פו ק הלכה בכיר העומד בראש מכונ 'מדע תורתכ' של ולמות והמרכז האקדמי לב, שעו ק בממשק שבינ הלכה למדע: "שאלת הכשרות של כל וגי הבשר המתורבת מתחילה בשאלה מה מקור התאימ שמהמ גידלו את הבשר הזה. מאחר שתאי המקור המ זעירימ מאוד, כמעט שומ דבר,

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==