מגזין הטכניון | סתיו 2020
5 מענקים במיליוני אירו לשלוש קבוצות בין-לאומיות שבהן שותפים חוקרים מהטכניון לפרופ’ אמריטוס ראובן פאונץ מהפקולטה לכימיה ע”ש שוליך 100 יום הולדת ש לוש קבוצות מחקר בין-לאומיות, שבהן שותפים חוקרים מהטכניון, מובילות פרויקטים של כמיליון אירו כל אחד - מענקים מטעם האיחוד , שנועד להוביל מהפכת חדשנות EIT-Food האירופי במסגרת מאגד בעולם המזון. מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון מוביל פרויקט להפחתת פרופ’ יואב ליבני צריכת הסוכר - אחד היעדים הראשיים של ארגון הבריאות העולמי במאבק בסוכרת ובהשמנת יתר. פרופ’ ליבני והחברות פפסיקו, דנונה ואמאי-חלבונים (שנוסדה על ידי ד”ר אילן סמיש) מפתחים ממתיקים חלופיים המבוססים על חלבונים מתוקים שמקורם בפירות אקזוטיים. מאחר שחלבונים אלה מתוקים אלפי מונים מסוכר, אפשר להשתמש בכמויות מזעריות שלהם. יתר על כן, הם אינם משמינים כלל ) ואינם משפיעים לרעה על הבריאות או על אוכלוסיית חיידקי המעי 0 (ערך גליקמי (המיקרוביום). מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון שותף בפרויקט שנועד ד”ר אבי שפיגלמן להחליף מייצבי מזון קיימים במייצבים בריאים יותר המבוססים על פקטין, המגיע ממקורות צמחיים מגוונים. מטרה נוספת של הפרויקט היא הגדלת הפוטנציאל של , ובעברית UHPH שימוש במרכיבי שיבולת שועל. המחקר מתבסס על טכנולוגיית בלחץאולטרה-גבוה, תהליךשפותחבמקורלצורךפסטור ועיקורשלמזון נוזלי. הִמְגוּן פרופ’ גלעד יוסיפון מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ו פרופ’ יחזקאל קשי מהפקולטה להנדסת מכונות מובילים פרויקט לפיתוח טכנולוגיה חדשנית למניעת הרעלותמזון-תופעההמובילהלאלפימקרימוותבשנהבאירופהלבדה.חוקריהטכניון EUFIC, Grupo AN, Maspex, Energy Pulse חברו לשישה שותפים אירופיים ( ) כדי לפתח טכנולוגיה לניטור מהיר של University of Queen Belfast ו- Systems רעלנים, ובעיקר חיידקיםפתוגניים. הפרויקטהאמור יתבססעלטכנולוגיית “מעבדה על שבב” שפיתחו חוקרי הטכניון וכבר עברה אימות על דגימות ביולוגיות שונות. פרופ’ אמריטוספרץ לביא, שכיהן כנשיא הטכניון , התמנה ליו”ר אגודת ידידי 2019-2009 בשנים הטכניון בישראל. פרופ’ לביא החליף בתפקיד את איש העסקים בוגר הטכניון, אלוף (מיל’) חגי שלום, שסיים שש שנות כהונה. נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון בירך על המינוי והודה לפרופ’ לביא על הסכמתו לשמש בתפקיד: “בתקופה המאתגרת שבה אנו נמצאים היום, חשוב שנתרכז בחיזוק בסיס הטכניון בישראל באמצעות הידוק הקשרים עם התעשייה הישראלית ועם בוגרי הטכניון לדורותיהם, כדי שנבטיח את המשך המובילות המדעית-מחקרית של הטכניון בארץ ובעולם.” פרופ’ סיון הודה גם לחגי שלום, בשם משפחת הטכניון, על פועלו לקידום האגודה. .100 מהפקולטה לכימיה ע”ש שוליך חגג לאחרונה יום הולדת פרופ’ אמריטוס ראובן פאונץ נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון כתב לו באיגרת ברכה ליום הולדתו: “יום חגך הוא יום חג לכל בית הטכניון. בחרת בחיפה ובטכניון לביתך, וכאן נולד וגדל בנך הצעיר שאף סיים את לימודיו בטכניון. הקורס בכימיה קוונטית שהעברת בטכניון היה ראשון מסוגו בארץ וכנראה גם בעולם המערבי. אין ספק שתרומתך החלוצית העלתה את הטכניון על המפה העולמית כמרכז למחקר והוראה בכימיה קוונטית.” פרופ’ נמרוד מויסייב, “נכדו המדעי” של פרופ’ פאונץ, השומר על קשר קרוב עימו, הגיע לביתו של פרופ’ פאונץ עם תלמידים וחברים נוספים מהפקולטה כדי לחגוג. “במשך זמן רב נתחמה הכימיה הקוונטית בתוך גבולות הפיזיקה,” אמר פרופ’ מויסייב, ראש המכון ללימודים היה פרופסור פאונץ אחד החלוצים 50- מתקדמים בכימיה תאורטית בטכניון. “בשנות ה ביישומה של מכניקת הקוונטים בשדה הכימיה ובמולקולות.” בהונגריה, וכבר 1920 באוגוסט 8- פרופ’ פאונץ, מהחלוצים בתחום הכימיה הקוונטית, נולד ב ), כשהוא בן 1956( בגיל צעיר התמנה למרצה בכיר באוניברסיטת סגד. בפרוץ המרד ההונגרי , נמלט מהונגריה עם אשתו ההרה ועם ילדם הפעוט. כעבור ימים ספורים נחתו בישראל 35 בחוסר כול ובלי היכרות עם השפה העברית. פרופ’ פאונץ נסע לטכניון, הוציא את מאמריו מהספרייה ועלה עימם לדיקן הפקולטה לכימיה דאז, פרופ’ דוד גינצבורג. בתוך זמן קצר הוא הצטרף לסגל הטכניון. ליו”ר מנשיא כימיה קוונטית מאה שנים של בריאות , מזון טכנולוגיה, פרופ’ יואב ליבני ד”ר אבי שפיגלמן פרופ’ יחזקאל קשי פרופ’ גלעד יוסיפון
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==