מגזין הטכניון | קיץ 2023

12 הנדסת מזון נ מובילים את מהפכת הפודטק מיליון דולר 20 “מרכז המחקר לחלבונים בני-קיימא” יוקם בתקציב ראשוני של וכח אתגרי התקופה - בריאות, שינויי האקלים והגידול באוכלוסיית העולם - הכריז הטכניון על הקמתו של מרכז מחקר רב-תחומי לחלבונים בני-קיימא - חלבונים שיופקו ממקורות חלופיים ומתחדשים ויחליפו מזונות מן החי, שייצורם מחריף את המשברים השונים שעימם האנושות מתמודדת. המרכז ישמש פלטפורמה למחקר בסיסי ויישומי, למסחור וליזמות, ויספק תמיכה מחקרית לתעשייה. העלייה העולמית בדרישה למזון מן החי מהירה אף יותר מהגידול באוכלוסיית העולם, מצב שלא יוכל להימשך עוד זמן רב. תעשיית המזון מן החי אחראית לפליטת מגזי החממה בעולם, לשימוש נרחב באנטיביוטיקה 20% מכלל השימוש העולמי), להתפרצות מגפות 73%( ולניצול לא יעיל של שטחי אדמה ומים. עם זאת, הצריכה העולמית של מזון מן החי גבוהה היום מאי פעם וצפויה להמשיך לעלות. Sustainable מרכז המחקר לחלבונים בני-קיימא ( ) ימשוך חברי Protein Research Center, SPRC סגל חדשים וחוקרים חדשים ומעולים ויקדם את התחום באמצעות טיפוחה של סביבת מחקר יוצאת דופן בקמפוס. את היוזמה להקמת המרכז מוביל ארגון ,Good Food Institute הטכניון בשיתוף עם מדעי בין-לאומי ללא מטרת רווח הפועל להאצת המחקר והחדשנות הטכנולוגית בתחום החלבונים האלטרנטיביים. בראש המרכז יעמדו פרופ’ יואב ליבני פרופ’ יואב ליבני פרופ’ אבי שפיגלמן דוד שם טוב (ראש המרכז) ופרופ’ אבי שפיגלמן (סגן ראש המרכז) מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון. דוד שם טוב ממוסד הטכניון ינהל את קשרי המרכז עם התעשייה ועם גופי ממשל בזירה הלאומית והבין-לאומית. לדברי פרופ’ ליבני, “גידול בעלי חיים למאכל אינו בר- קיימא משום שהוא מצריך משאבים ההולכים ואוזלים, מוביל לכריתת יערות-עד הפוגעת במגוון הביולוגי ומאיץ את ההתחממות הגלובלית. יתר על כן, חקלאות בעלי חיים היא גורם זיהום משמעותי והצרכן הגדול ביותר של אנטיביוטיקה, והגידול בצריכת אנטיביוטיקה גורר התפתחות של חיידקים עמידים - תהליך ההולך ומתעצם וגובה מדי שנה מספר גדל והולך של חיי אדם. כמענה לאתגרים אלה התחוללה בשנים האחרונות התקדמות חסרת תקדים בפיתוח אלטרנטיבות למאכלים מן החי. אלטרנטיבות אלה מבוססות על שימוש במקורות צמחיים, על גידול תאים בתרבית (בשר מתורבת) ועל תהליכי פרמנטציה (תסיסה). לתחום זה נכנסו מעבדות וחברות סטארטאפ רבות והושקעו בו משאבים הולכים וגדלים, לרבות תקציבי ממשלה שנועדו לפתח את תחום החלבונים בני-קיימא. עם זאת, קצב התפתחותו של תחום זה מוגבל על ידי אתגרים מדעיים וטכנולוגיים עצומים שהמרכז נועד לקדם את ההתמודדות עימם.” החלטת הטכניון להקים את המרכז התקבלה בסוף , והפעילות להקמת המרכז כעת בעיצומה. 2022 דצמבר

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==