Background Image
Next Page  62 / 64 Previous Page
Information
Show Menu
Next Page 62 / 64 Previous Page
Page Background

כסלו תשע"ה דצמבר 4102

62

ס

ופגנין בהלכה הוא בצק רך,

עד כדי שניתן לשפוך אותו

מכלי לכלי(בלילה רכה - בלשון

הפוסקים בניגוד לעיסה שהיא

בצק קשה). גם

=

בלילה עבה

בצק מוצק שנתבשל (הדוגמה

השכיחה בימינו - סופגנייה)

יש שסוברים שדינו כסופגנין

כדלהלן.

על פי חז"ל, ההסבר לאכילת

מאכלים מטוגנים בשמן, כמו

סופגניות ולביבות, בחנוכה, הוא

כזכר ל"נס פך השמן" שבו שרתה

ברכה במעט השמן שהיה בפך והוא

הספיק להדלקת מנורת המקדש

במשך שמונה ימים.

גם בפירוש המיוחס לרבי מיימון

הדיין, אביו של הרמב"ם, נכתב

ביחס למנהג אכילת "סופגנין"

בחנוכה: "אין להקל בשום מנהג

ואפילו מנהג קל. ויתחייב כל נכון

לו עשות משתה ושמחה ומאכל,

לפרסם הנס שעשה השם יתברך

עמנו באותם הימים. ופשט המנהג

לעשות סופגנין, בערבי אלספינג,

והם הצפחיות בדבש, ובתרגום:

האיסקריטין, והוא מנהג הקדמונים

משום שהם קלויים בשמן, זכר

לברכתו".

עתה מה שנותר הוא להכין סופגנייה

טעימה בהתאם למתכון המוגש

לפניכם. בתאבון וחג שמח!

סופגנייה...

=

חנוכה

חג החנוכה מעבר לאור שהוא מביא עימו ונס פח השמן

וכמובן ניצחון המכבים על היוונים לפני יותר מאלפיים שנה,

אנו מתחברים לחג בעיקר בשל הסופגנייה שהפכה במרוצת

הזמן לסמל המתוק המאפיין את החג. לפני המתכון מעט

רקע הלכתי אודות הסופגנייה

אופן הכנה

מנפים קילו קמח לתוך קערה, מוסיפים

רבע כוס שמן, חצי כוס סוכר, 2 וחצי כוסות

מים פושרים, מעבדים לבצק רך וגמיש

ומתפיחים שעה.

לאחר שעה לשים שוב את הבצק, מוציאים

ממנו את כל האוויר ומתפיחים שוב שעה

- עד שהבצק מכפיל את נפחו.

מניחים מגבת על השיש, חותכים נייר אפיה

לקוביות ומניחים את קוביות הנייר על

המגבת.

מנפים כוס קמח לצלחת שטוחה.

מוציאים חתיכה מהבצק, מעבדים לכדור

לא גדול, טובלים בקמח ומשטחים את

הכדור (כמו פיתה).

מניחים את הכדור השטוח על קוביית הנייר

וכך עם כל כדורי הבצק.

מכסים בבד דק ומתפיחים חצי שעה עד

שהבצק מכפיל את נפחו.

על להבה בינונית מחממים ליטר שמן בסיר

גדול כ-4 דקות, כשהשמן חם מנמיכים להבה.

אחרי שהכדורים תפחו כחצי שעה מרימים

את הבצק בעזרת הנייר ומניחים על השמן

החם עם הנייר. לאחר כחצי דקה הבצק

נפרד מהנייר וניתן להוציא אותו בעזרת

מלקחיים.

מטגנים את הסופגניות עד הזהבה משני

הכיוונים.

הסופגנייה מוכנה כשהיא תפוחה וזהובה.

מחכים שהסופגנייה תצטנן, מזריקים לתוכה

ריבה ומפזרים מעל אבקת סוכר.

החומרים לסופגניות

קילו קמח

g

2 כפות שמרים

g

2 ביצים

g

רבע כוס שמן

g

חצי כוס סוכר

g

2 וחצי כוסות מים פושרים

g

ריבת תות ללא פרי

g

3 כפות אבקת סוכר

g