Next Page  18 / 56 Previous Page
Information
Show Menu
Next Page 18 / 56 Previous Page
Page Background

מגזין המים הישראלי

הנדסת מים

18

אף ביו אלקטרוני, המחקה את האף

האנושי, יכול לזהות עקבות של חיידקים

במים באמצעות ריחרוחם, ללא הצורך

בציוד מורכב או בבדיקות מעבדה

על פי מחקר שפורסם ב ”בביו סנסרס

וביו אלקטרוניקה”, הטכנולוגיה פועלת

באמצעות קולטני ריח זהים לאלו הנמצאים

באף אנושי

”חיישן ההרחה החדש פשוט לשימוש ויכול לזהות כמויות זעירות של זיהום

במים, מה שהופך אותו לרגיש יותר משיטות זיהוי קיימות”, כך טוענים, מחברי

המחקר מהאוניברסיטה הלאומית בסיאול.

”ישנן שתי בעיות עיקריות הנגרמות מחיידקים וממיקרובים אחרים במים: הם

יכולים להפוך את המים לרעילים, ולגרום להם להריח רע. בריכוזים גבוהים,

חיידקים עשויים להיות רעילים במי שתייה. אבל ברמות נמוכות יותר, כמעט

שלא ניתן לגלותם בטכניקות המקובלות כיום - הם יכולים ליצור 'טעם מוזר',

ולגרום לאנשים להימנע משתייתם”.

המחקר החדש מראה כיצד טכנולוגיה המחקה את האף האנושי יכולה להריח

רמות נמוכות של חיידקים ומיקרובים אחרים הנמצאים במים על ידי איתור

הטעם המוזר שאנשים נמנעים מהם.

”מים שמריחים רע הם לא בהכרח רעילים”, אומר פרופסור טאי היון פארק,

שמוביל את המחקר. ”תאר לעצמך שאתה לא עושה את הכביסה שלך; זה

לא שהבגדים שלך רעילים, אבל אתה לא רוצה ללבוש אותם כי הם מריחים

רע. אותו הדבר עם שתיית מים: אם יש טעם רע, גם אם המים אינם רעילים,

אתה לא רוצה לשתות אותם. רצינו לפתח דרך לזהות ולהסיר מזהמים מסוג

זה, כך שאנשים ישמחו לשתות מים”.

באופן מסורתי, מים נבדקים למציאת זיהומי חיידקים על ידי לקיחת דגימה

וניסיון גידול החיידקים במעבדה. כאשר החיידקים גדלים, מדענים יכולים לספור

את מספר המושבות ולחשב את ריכוז החיידקים במים. גישה נוספת היא

לזהות את הריחות ישירות; שיטה זו נעשית בדרך כלל תוך שימוש בטכניקות

הדורשות ציוד מדעי יקר וגדול, כגון גז כרומטוגרפי או ספקטרוסקופיה רחבה.

”אלו דרכים טובות לזהות מולקולות ריח, אבל הן דורשות כמות גדולה של

עבודה”, אומר פרופסור פארק, ”וכל הבדיקות הללו צריכות להיעשות במעבדה

עם ציוד יקר - הן פשוט לא מתאימות לשטח”.

פרופסור פארק וצוותו רצו לפתח מכשיר נוח וקומפקטי לבדיקת מים, שנועד

גם לשימוש בשטח. ”בנוסף לזיהום של מי שתייה, חיידקים ומיקרובים יכולים

לזהם גם נהרות ואגמים”, אומר פארק, ”קחו לדוגמה את פריחת האצות בהונג

קונג. אם נצליח לתפוס מזהם זה בעוד מועד – יהיה קל להשתלט על המצב”.

יש לנו חמישה חושים: ראייה, שמיעה, מגע, ריח וטעם. בין חמשת החושים

האלה, יש לנו מכשירים שלוכדים את המידע משלושה מהם: ראייה )מצלמות

וידאו( שמיעה )הקלטת אודיו( ומגע )מחשבי טאבלט(. אבל אין עדיין מכשיר

שלוכד בהצלחה מידע הקשור בריח או בטעם.

מחקרי המים המסקרנים בעולם

עם סיום שנה אזרחית, מגזין "הנדסת מים"

בוחר את מחקרי המים המסקרנים ביותר

2015

שפורסמו ברחבי העולם בשנת

אף דמוי אנושי

יכול לזהות זיהומים במי שתייה

שי שגב