מגזין המים הישראלי
הנדסת מים
20
בעוד העולם מתחמם, מדענים כבר הבחינו בהצטמצמותם של הצטברויות
שלג באזורים רבים, מגמה שצפויה להמשיך. אתרי השלג של פעם נעלמים
בהרי הרוקי בקולוראדו, בצפון מונטנה, כמו גם בהרי ההימלאיה ובאזורים
אחרים. מחקר שנערך לאחרונה הראה כי מצבורי השלג בקליפורניה, שסובלת
מבצורת שוטפת וכן מהתחממות לטווח ארוך, הגיעו לנקודה הנמוכה ביותר
שנים.
500
מזה
מנקין ועמיתיו למחקר חישבו את ההשפעה האפשרית בעתיד, המבוססת על
מאגרי
421
כמותצריכתהמיםהאנושיתמהפשרתשלגים. הםאספו נתוניםעל
ניקוז הפרושים בחצי הכדור הצפוני, ושילבו מודלים של אקלים מרובי דפוסי
אגנים
97
שימוש במים בהווה ובנתונים דמוגרפיים. מנתונים אלה, הם זיהו
המשרתים כיום כשני מיליארד בני אדם שתלויים בשלג הנמס, המצביעים על
סיכוי להתייבשות, בהתחשב בדרישות המים הנוכחיות.
67%
לפחות
מתוך אותם אגנים, סביבם שוכנים האוכלוסיות
32-
החוקרים התמקדו ב
מיליארד בני אדם – היכן
1.45
הגדולות ביותר - באופן קולקטיבי כמעט
ששלג נמס עונה על חלק ניכר מהביקוש האנושי. אלה הם הרגישים ביותר
לכל שינוי, ונמצאים בקו הסיכון הגבוה ביותר. ביניהם האגנים של צפון ומרכז
קליפורניה, שם גדל חלק גדול מהיבול החקלאי של ארה”ב; אגני נהרות
קולוראדו וריו גרנדה, המשמשים את מרבית מערב ארה”ב וצפון מקסיקו;
אגן האטלס במרוקו; אגן האברו-דוארו, המזין מים לפורטוגל ולספרד והרבה
מאוכלוסיית דרום צרפת; וסדרה של אגנים המכסים את איטליה המזרחית,
הבלקן הדרומי, כמה מדינות בקווקז ובצפון טורקיה.
ברשימה גם אגנים נדיפים ב-שט אל-ערב, שמימיו נמסים מהרי הזגרוס
לעיראק, סוריה, טורקיה המזרחית, צפון ערב הסעודית ואיראן המזרחית.
המחקרים מראים, כי התחממות האקלים כבר הפחיתה בכמות הגשמים
והגדילה האידוי על פני מרבית השטח במזרח התיכון.
המחקר מתרכז רק באספקת מים אנושית, אבל מחסור במצבורי שלג עשוי
לגרום להשלכות אקולוגיות רחבות יותר. במערב אמריקה, שומרי יערות
חוששים כי שריפות יער מדולל שלגים עשויות להתחיל מוקדם יותר השנה,
ומקורות מזון לציפורי קינון יתחילו לאזול כבר לקראת סוף הקיץ. דגי פורל
הנהרות תלויים בזרימה קבועה של מים קרים בקיץ, ועל כן כמה מינים
יתמודדו עם הכחדה.
”מנהלי תשתיותמיםצריכים להיערך לאפשרותשל דלדול משמעותי באספקת
מי שלגים”, אומר מנקין, ”באותו הזמן, יש להתכונן לצריכה אנושית גדולה מן
הרגיל”.
בישול עם מים מוכלרים ומלח
עשוי ליצור מולקולות רעילות
חוקרים גילו כמה מולקולות חדשות
שמומלץ להימנע מהן: נוצרו על ידי בישול
מי ברז מוכלרים ומלח שולחן המכיל יוד
בישול עם מים מוכלרים עלול להרעיל את המזון שלנו, כך עולה ממחקר חדש
. המחקר מצביע על כמה מולקולות, חלקן
:DWHU 5HVHDUFK
שפורסם במגזין
חדשות לגמרי עבור החוקרים, שנוצרו מבישול עם מי ברז שעברו טיהור בכלור
ומלח שולחן המכיל יוד.
מחברי הכתבה, מאוניברסיטת הונג קונג למדע ולטכנולוגיה ואוניברסיטת
נאנג'ינג בסין, אומרים כי יש צורך במחקרים נוספים, כדי לברר עוד פרטים על
מולקולות אלה והשפעתם, אם בכלל, על הבריאות שלנו. בינתיים, הגבלת זמן
בישול וטמפרטורה, ובישול עםמלחשולחן נטול יוד, עשויים להיות בטוחים יותר.
כידוע, מי הברז שלנו מטוהרים לפני ששותיםאותםאו משתמשים בהם בבישול.
הדבר נעשה בכמה דרכים, כולל על ידי הוספת רכיבי כלור, או מולקולות
דומות אשר מהן ניתן ליצור אמוניה. לתהליך ההכלרה יש השפעה על האופי
הכימי של המים.
שאריות כלור במי הברז שלנו מגיבים כימית עם מלח השולחן המכיל יוד,
אותו אנו נוהגים להוסיף למזון שלנו, ויוצרים סוג של חומצה הנקראת חומצה
. עובדה זו בפני עצמה אינה הסיבה לדאגה, אבל
(K\SRiRdRXV)
היפו-יודית
החומצה יכולה להגיב עם המזון וחומר אורגני אחר במי הברז אשר ייצרו תוצרי
( – כלומר, מולקולות חדשות לגמרי עבור
, '%P
לוואי בבישול עם יוד לחיטוי )