סבתא בישלה
מה למדנו על אוכל מסיורינו בשכונות
הבשר מהמאכלים המסור
ר
תיים, אבל במקור מבשלים
את המאכל עם נתח בשר
כבש ומגישים מעל אורז
לבן.
החומרים:
קילו בצל יבש / 002 גרם
שזיפים יבשים / 002 גרם
משמשים יבשים / חצי כפית קינמון טחון / מעט מלח
/ שקדים מקולפים או פרוסות שקדים / רבע כוס שמן
קנולה או תירס / 002 מ"ל מים.
אופן ההכנה:
מחממים מעט את השמן בסיר עמוק, פורסים את הבצל
לפרוסות ומטגנים בשמן עד שמזהיב ולפני שמשחים.
מוסיפים את השזיפים והמשמשים ומערבבים את הכול
בסיר. מכסים במכסה ומנמיכים את האש. לאחר כעשר
דקות מוסיפים את המים, את הקינמון וקורט מלח ומני
ר
חים לנוזלים להצטמצם. במחבת נפרדת מקפיצים את
השקדים עם קצת חמאה או שמן. כאשר הנוזלים הצט
ר
מצמו, מתקנים תיבול, ואז מגישים עם שקדים מפוזרים
מעל. המנה יכולה להיות תוספת למנה עיקרית או מנה
בפני עצמה.
פתיתי הבצק של סבתא
נווה דוד:
לטיפה (סבתא יפית)
בלילה שבין הושענא רבה לשמחת תורה יושבים בסוכה.
כדי שהיושבים לא יירדמו ויהיו עסוקים בתפילה, כי
מצווה להיות ערים, הם העסיקו את עצמם בהכנת בצק
שעשוי מקמח, מים ומלח.
הלזניה הטבעונית של אמנון
הדר:
חפצי הנחילה את אהבת הבישול לבנה אמנון, מעצב גרפי
ותיק, שהגיע בתחילת שנות ה-08 לחיפה ללמוד במרכז
לעיצוב ויצו והתאהב בעיר ובבת העיר. הם נישאו וקבעו
מאז את חייהם בשכונת הדר. לזוג סטודיו לעיצוב ומיתוג,
ואמנון הוא גם מרצה ותיק במרכז לעיצוב ויצו. אמנון הוא
גם שף חובב ואוהב לבשל ולפתח מתכונים מקוריים.
עקב מעבר כמה מבני המשפחה לתזונה צמחונית
עם נטייה לטבעונית, פיתח אמנון מתכונים ההולמים את
הכיוון, וכל המשפחה התאהבה בהם, כך שגם מי שלא הת
ר
כוון להיות צמחוני נהנה מהמתכונים.
החומרים:
עלי אורז / פטריות פורטובלו, שיטאקי, שמפיניון, יער /
2 בצלים יבשים / מלח, פלפל שחור / שמן לטיגון
אופן ההכנה:
פורסים את הפטריות ואת הבצל, מטגנים את הבצל במח
ר
בת גדולה, וכשהוא מזהיב, מוסיפים את הפטריות ומקפי
ר
צים את הכול ביחד. מתבלים לפי הטעם. מכינים תבנית
קצת יותר גדולה מעלי האורז ומשמנים אותה. מכינים
קערת מים גדולה ובה מים פושרים. טובלים עלה אורז
במים, הוא מתרכך קצת ואז מניחים אותו בתבנית, ועליו
חלק מכמות הבצל והפטריות. על המילוי מניחים עוד
עלה מושרה, עוד שכבת בצל ופטריות, כך 4-3 קומות של
עלה אורז ופטריות. בקומה האחרונה מניחים עלה אורז
מושרה במים. אופים את הכול בחום של 081 מעלות עד
שהעלים מזהיבים.
המתכונים של סבתא נונה
הדר:
ובתה כוכבה לאה
מתכונים על פי מיטב המסורת של עדת סלוניקי, משנות
ה-05 ברחוב ברזילי בהדר. "מכיוון שאבי היה ניצול
שואה," מספרת הנכדה והבת סימה שהיום היא עצמה
סבתא לארבע נכדות, "אסור היה לזרוק אוכל או לחם.
אמי היתה מכינה את הצזיקי לארוחות הבוקר, ואת הלחם
השחור המיובש הכנסנו אליו כקוביות. למאכל הזה
. הוא טעים, ועד היום כשאני חושבת עליו,
טו
ָ
ר
ָ
ט
קוראים
אני מתגעגעת."
ר
– יוגורט עיזים (אמי היתה קונה מהשכנות הע
י צזייק
ביות שהיו נושאות אותו בכדים על ראשן) עם שמן זית,
שום כתוש, חתיכות מלפפון, מלח וקוביות לחם שחור
כמובן.
ס – שעועית לבנה מבושלת בעצמות של בשר
ֶ
פיג'ונ
זו היתה ארוחת יום שישי. משרים את השעועית
ב ר.
לכמה שעות טובות. מטגנים הרבה שום ובצל, מוסיפים
את השעועית ומכסים פי 6 מים רותחים. מוסיפים מלח,
פלפל ועצמות של בקר. מבשלים עד שמתרכך. כשהיה
לנו יותר כסף, אמי היתה מכניסה חתיכות של עוף.
זו היתה
ה – סרדינים ברוטב לימון.
ָ
ד
ָ
ט
ְ
ס
ָ
ר
ְ
ה ון אג
ֶ
ש
ֶ
פ
ארוחת מלכים. אמא היתה קונה 1 ק"ג סרדינים טריים
בשוק תלפיות. היינו מנקות את הדגים יחד, מוציאות את
האידרה והעצמות.
הרוטב:
6-5 לימונים סחוטים / 6-5 כפות קמח / פלפל שחור, מלח
ושמן זית. מערבבים הכול, יוצרים רביכה, יוצקים על
.
הסרדינים ומכניסים לתנור ל-05-04 דקות בחום נמוך
הלב הוא קדוש
על מקום של חסד וחמלה
אנדרי סוידאן
אופן ההכנה:
מגלגלים את הבצק בין האצבעות כמו טיפות, בגודל של
פתיתי אורז ואז בבוקר מייבשים שעתיים-שלוש. מבש
ר
לים אותו עם אורז או מטגנים. אוכלים אותו בערב החג
השני עם אורז.
המסייק'ת של יעל
קריית אליהו:
עוגיות פשוטות ובסיסיות שבשינוי מרכיב אחד וצורה
הופכות ממתוקות למלוחות. את העוגיות האלה היתה
מכינה אמי ז"ל לעתים קרובות. בבית עם שמונה ילדים
תמיד צריך עוגיות פשוטות ומזמינות. הן היו חביבות
במיוחד על אחי הגדול יוסי שגם אחרי שעזב את הבית
היה מגיע מלימודיו בטכניון לקריית אליהו לכוס קפה עם
העוגיות הפריכות האלה ליד. אחרי שנהרג במלחמת יום
הכיפורים, הפכו העוגיות לחלק בלתי נפרד מהאזכרות
שלו, ואחרי שאמא נפטרה לקחתי על עצמי, כבת הזקו
ר
נים, את תפקיד האופה. עם השנים המצאתי גרסה מלוחה
לעוגיות שהתחבבה מאוד על בני הגדול וילדיו, והם טוב
ר
לים אותן בתה עם חלב.
החומרים:
קילו קמח לבן מנופה / 1 אבקת אפייה / 2 ביצים / כוס
סוכר / 1 מרגרינה / 1 כוס שמן / 1 כפית שטוחה גרעיני
יינסון או יינסון טחון / מים לפי הצורך.
אופן ההכנה:
מערבבים יחד את כל החומרים, מוסיפים מים בהדרגה,
תוך כדי לישה, עד שהבצק נעים ורך למגע. מרדדים את
הבצק לעובי של סנטימטר וקורצים עיגולים עם כוס.
מורחים מעט ביצה טרופה מעל ומפזרים שומשום. אופים
בתנור שחומם מראש ל-081 מעלות עד להשחמה. לגרסה
המלוחה יש להחליף את כוס הסוכר בכף מלח ובמקום עי
ר
גולים יש ליצור צורת בייגלה.
הטינזיה של חפצי
נווה שאנן:
זמיר (חסיבה סבג)
חפצי נולדה בעיר מוגדור (סווירה) שבמרוקו בשנת 5291.
זוהי עיר חוף יפהפייה, והמפגש בין העיר לים צרוב היטב
בלבה של חפצי, שלימים עלתה ארצה והשתקעה עם
משפחתה בבאר שבע. כשהגיע בנם ללמוד בחיפה, נישא
והקים משפחה, החליטו חפצי ובעלה לעקור לחיפה כדי
להיות לידם. חפצי מתגוררת בנווה שאנן, ולדאבונה לא
רואה את הים מהבית, אבל היא אוהבת לנסוע לים וב
ר
מיוחד לבת גלים שמזכירה לה במשהו את מחוז ילדותה.
הטינזיה היא מאכל מסורתי המוגש במיוחד בראש
השנה. הגרסה שלהלן היא צמחונית, משום שכלתה של
חפצי צמחונית, וחפצי הסירה ככל יכולתה את כל סממני
נ
ניח שהכול בסדר, אבל אם לא, מה אז? סרברל היפוק
ר
) הוא מצב שבו המוח חווה
Cerebral hypoxia
סיה (
מחסור בחמצן. ואז הכול לא בסדר. בהשוואה לתאים
אחרים בגופנו, תאי המוח רגישים במיוחד להיפוקסיה
ונוטים למות במהירות בהעדר חמצן. סרברל היפוקסיה
עלולה להביא לחוסר תפקוד מוחי, וגרוע מכך, למוות.
מקרים מחיי היומיום של היפוקסיה – תאונות
שונות בלידה, ילדה בת חמש שנחנקה מביס גדול מדי
מתפוח, זריקות רבות מדי נגד כאבים לחוט השדרה לג
ר
ברת בהיריון, שבעקבותיהן נולדה תינוקת עם פגם מוחי
– חושפים אותנו לבני אדם שאנו רואים אותם כשונים
מאיתנו. אנחנו מגדירים אותם אוטיסט, מפגר ועוד הגד
ר
רות כיוצא באלה.
בכי בלתי פוסק; השמחה הגדולה ביותר בחיינו
הופכת אט אט לייאוש. הלילות הופכים לסיוט מתמשך,
מאבק על השפיות. הלילה הופך ליום, היום הופך ללילה,
התוהו משתלט...
רחובה של עיר; האדריכלות מקרינה כוח על מבנה
של מנזר בסגנון פיאודלי, בן מאה שנה ויותר, הנראה
כאילו נלקח ממחוזות אירופיים מבודדים. קומץ נזירות
לבנוניות מפנימות ופונות להילחם בתוהו. קרן אור?
כיצד נפרדים מעולל בן שבועיים? כיצד מקבלים החלטה
שפויה בחלל השחור של חוסר שפיות? בכוח החסד.
בלב לבה של חיפה שוכן לו מ ום של חסד וחמלה,
מעון הלב ה דוש, גן עדן חיפאי מציל נפש. הלב ה
־
אשר
דוש הוא מעון פנימייה ציבורי ללא מטרות רווח,
נוסד בשנת 6791. בראשו עומדת האחות קתרינה, אם
המעון, ולצדה הנזירות הרחמניות שעמן נמנית האחות
סימון, מראשוני המייסדים. משלימה אותן הגברת נג’את
שחאדה בניהול אדמיניסטרטיבי אכפתי, מוקפד ויעיל.
שלווה, ניקיון ואווירה קסומה מעתיקים את דיירי המקום
ואת אורחיו לעולמות של טוב ורוגע.
כ
אוכלסיית המעון מונה כ 06 דיירים עם מוגבלות ש
-
לית התפתחותית קשה ועמוקה, מלידה עד גיל 03. דיירי
המעון, יהודים וערבים, מגיעים מכל רחבי הארץ עם מג
ר
וון רחב של אפיונים ומוגבלויות. במקום יש צוות מקצועי
ומיומן, הכולל כ-09 אנשי צוות ממקצועות שונים: רופאים,
אחיות, תזונאית, מטפלות, צוות פארא-רפואי, עובדת סו
ר
ציאלית, מורות, מדריכי פנאי. הצוות בונה ומיישם תכניות
התערבות המיועדות להבטיח איכות חיים גבוהה לדיירים
ולהגביר את השתתפותם במארג החיים היומיומיים במעון,
במשפחה ובקהילה. במעון פועל בית ספר לחינוך מיוחד,
המשרת את דייריו, כמו גם ילדים ומתבגרים עם מוגבלות
שכלית ועם אוטיזם החיים בקהילה בעיר חיפה וסביב
ר
תה.
בחזון הלב הקדוש נכתב: “חיי כל בני האדם מקוד
ר
שים ושווים. אנו מאמינים בשליחות המוסרית והרוחנית
שבעבודתנו ובמחויבות העמוקה לשרת נאמנה את דיירנו
ואת משפחותיהם, ללא הבדלי גזע, דת, מוצא או מין. אנו
מאמינים בחברה טובה יותר המקדמת ערכים של נתינה
מתוך אהבה, סובלנות וקבלת האחר השונה.” באווירה בי
ר
תית וחמה, עם דגש על נוחות ופרטיות, פועלות הנזירות
מתוך שליחות ומשמשות דוגמה לצוות ולהורים כאחד.
אכן הלב הוא קדוש.
_______
ו
עמותה הפ
הלב ה דוש,
הוא חבר עמותת
אנדרי סוידא
ן
עלת בהתנדבות, ללא תמורה חומרית לחבריה.
חוה רימון
עורכת:
גילה זמיר,
כתבות:
אורית פרץ ארי
דוד אוחיון
עיצוב:
רם איזנברג,
משתתפים:
דני גוטוויין, בועז גור,
ויטלי דובוב, עידו
ליפשיץ, אנדרי סוידאן,
רונית פיסו, מיכאל
רטנר
בועז גור, עופר
צלמים:
פיקס
עינת ליש רותם התלוותה לאנדרי סוידאן
לבי ור במעון הלב ה דוש, רחוב אלנבי, חיפה.
23
24 13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,...1