אקטואליה
א
חד השיעורים האהובים ביותר
על תלמידי בית הספר היסודי
"השחף" בגבעת אולגה הוא שיעור
הביסיולוגיה. לא, זוהי לא טעות
הקלדה - אלא תוכנית העשרה חדשה, ייחודית
ומקורית, המשלבת "ביסים" מתחומי דעת
שונים עם פעילויות חקר ולמידה, ומאפשרת
לתלמידים לנסות את כוחם
בהמצאת מתכונים - ובהוצאתם
לפועל בחדר הכיתה.
אפרת מזרחי, המנהלת זה שבע
תלמידים
300־
שנים את בית הספר שבו כ
בכיתות א' עד ו', מספרת כי "התוכנית היא
חלק מגישה פדגוגית המשנה את גבולות הכיתה
מבחינה לימודית, ומזמנת לתלמידים טעימה,
תרתי משמע, משיעורים מסוג אחר - 'מדעי
הביס', ומכאן שמה. התוכנית נגזרת באופן
ישיר מחזון בית הספר, שחרת על דגלו מצוינות
חברתית־סביבתית. מטרת השיעורים בתוכנית
לטפח את היצירתיות והסקרנות של התלמידים,
ולקדם את התקשורת הבין־אישית - תוך למידה
התנסותית ומהנה".
באילו כיתות נלמדת התוכנית, ומה היא
כוללת?
" תוכנית הלימודים פותחה על ידי צוות בית
הספר ונלמדת בכיתות ג' עד ה', פעם בשבוע
בכל כיתה. השיעורים כוללים מודעות לתזונה
נכונה, פיתוח מיומנויות חקר וטיפוח למידה
פעילה והתנסותית. כמו כן נועדו השיעורים
להעצמה ולטיפוח תחושת המסוגלות האישית,
באמצעות חוויה של סיפוק והצלחה. התלמידים
פעילים לכל אורך השיעור ומתנסים בלמידה
אישית, זוגית וקבוצתית. כל שיעור מסתיים
בתוצר מעשה ידיהם של התלמידים, בחשיבה
ובהחלטה משותפת למי להעניק אותו. שיעור
ביסיולוגיה משלב, בדרך כלל, כתיבת תפריטים
ומתכונים, למידת כמויות, התנסות באמצעי
מדידה שונים וגם העשרת אוצר המילים
באנגלית.
"לקראת חגי תשרי, למשל, חקרו התלמידים
את נושא הדבש. לצורך כך, הם ביקרו בכוורות
ולמדו על אורח חיי הדבורים ממקור ראשון.
אחר כך הם בדקו אם הדבש הוא נוזל או מוצק.
סביב הלמידה החוויתית הזו נוצרו ניסויים
מעניינים, שבסופם המציאו התלמידים
מתכונים של עוגות דבש שונות.
"יחידת לימוד נוספת, שנלמדה בסמוך לט"ו
בשבט, עסקה ביתרונות התזונתיים של הפירות
היבשים. התלמידים בדקו עד כמה הפירות
היבשים סופחים מים, ולמדו שהם למעשה נטולי
נוזלים. בהמשך, הם למדו כיצד לערוך מחקר
השוואתי בין פירות יבשים לפירות שנרטבו,
וניסו להכין מתכונים משני הסוגים.
"דוגמה אחרת משיעורי הביסיולוגיה עוסקת
במצבי צבירה. כך למשל, התלמידים המיסו
חמאה, חקרו את המעבר ממוצק לנוזל ובדקו
נקודות רתיחה, המסה והתכה של מצרכים
שונים ואת השפעתן על המתכון.
"מטרה נוספת של התוכנית היא לחשוף את
התלמידים לטעמים שונים, מגוונים ובריאים.
לכן הם חוקרים את מקור העדשים ומאפייניהן,
ומכינים לביבות עדשים ובטטות. לרובם זו
הפעם הראשונה שהם טועמים מאכל מסוג
זה. יפה לראות אותם אוכלים בהנאה מרובה
את המנה, ומכינים אותה גם בארוחת
הערב בבית".
לדברי מזרחי, שיעורי הביסיולוגיה
נתפשים על ידי התלמידים כמאתגרים
ומעוררי סקרנות בעוד שההורים והמורים בבית
הספר משבחים את הפדגוגיה החדשנית והגיוון
בהוראה. הורים מדווחים שהתלמידים מכינים
בבית מנות שלמדו להכין במהלך השיעור,
ואחת האמהות אף סיפרה כי מאז החלו שיעורי
הביסיולוגיה, המשפחה כולה מכינה מדי ערב
סלט ובו חמישה צבעים - כלומר, התוכנית
מעשירה גם את הפעילות המשפחתית בבית.
"הצוות וההורים מדווחים על שיפור
בתחושת המסוגלות הכללית, בדימוי העצמי
וכמובן במיומנויות הקולינריות שונות. כשאני
שומעת תלמיד שאומר: 'אני חושב כל הזמן על
רעיונות למתכון בריא' - אני יודעת שהתוכנית
הצליחה".
מזרחי מוסיפה כי "בביסיולוגיה, התלמידים
לומדים כיצד ליישם ערכים כמו חריצות,
התמדה, יצירתיות, כבוד, שיתופי פעולה
ואחריות". לדבריה, התוכנית צועדת בעקבות
מגמות כלל־עולמיות, כמו פרסונליות,
שיתופיות ואי־פורמליות, המובילות את
התלמידים לשינוי התנהגותי במעגלי החיים
השונים: במעגל האישי, הבית־ספרי והמשפחתי.
כדוגמה לשינויים אלה, מספרת מזרחי על
תלמידת כיתה ד' שלא התעניינה בלימודים.
ואולם בעקבות שיעורי הביסיולוגיה היא עברה
שינוי משמעותי ופיתחה עניין ומוטיבציה רבה,
שהתבטאו במאכלים הטעימים שהכינה.
תלמיד אחר, שהיה מסוגר וביישן, למד
לשתף פעולה עם חבריו לכיתה בשיעורי
הביסיולוגיה, המבוססים על פעילות משותפת.
כך, באמצעות חלוקת מטלות, החלה התקרבות
בין הילד לבין חבריו - בשעה שבשיעורים
אחרים, אין הזדמנויות לקירוב כזה.
"היה תענוג לראות את הילדים חוקרים
את תגובת החמאה לחום, מתלהבים מכך
שהתוצאה תאמה את השערתם ושמחים על
התוצר שהתקבל", אומרת אחת המורות, ואילו
חברתה מוסיפה: "שמחתי מאוד לשמוע תלמיד
מספר בהתלהבות על המתכון שהמציא בעקבות
למידה בשיעור ביסיולוגיה".
ראובן שבת
ביסים להעשרת הידע
בבית הספר "השחף" בגבעת אולגה פועלת תוכנית
חדשה ומסקרנת, ביסיולוגיה שמה - המאפשרת
לתלמידים לטעום מכל העולמות
זו המגמה
תלמידי "השחף" מבשלים.
נחשפים לטעמים בריאים
ומגוונים
צילום: אפרת איל
11
שיעור חופשי
>
2017
מאי